понедељак, 17. мај 2010.

SLEZ ŠUMSKI(Malva silvestris)

SLEZ ŠUMSKI(Malva silvestris) Cveta od jula do septembra.Za čajeve primenjuje se cvetovi i lišće.Lišće se sakuplja u junu a cvetovi sa čašicom u julu i avgustu.Suši se u sjenci i na promaji.Glavna osobina mu je što njegov sastav ima razorno dejstvo protiv bolesnih klica i umanjuje bolove kod katara raznih vrsta.Ako stavljamo čaj od cvijeća dovoljno je na 1/2lit. klučale vode 6-13 gr.a za čaj od lišća 10-15gr.na 1/2lit.vrele vode zasladjenim sa medom ili šećerom i piti po šolju 2 puta dnevno kod plućnog i bronhijalnog katara,upale krajnika i sličnih upalnih procesa.Ako ga kuvamo u mleku pomaže kod sušice.Može se koristit i u kombinaciji sa nekim drugim biljkama kao što su zova,ljubičica i divizma.
SRDAČICA,KOPRIVA OD SRCA (Leonurus cardiaca)-NJeno djelovanje slično je macinoj travi,umiruje nadražene živce,potištenost,uklanja glavobolju.Po dejstvu slične osobine ima i matičnjak.Za čaj se koristi na sledeći način:na 2 čaše vode staviti čajnu kašiku nadzemnog dijela ostaviti da se kisjeli 8 čas.i pije se gutljajima preko dana.
Kod lupanja srca , katara želudca,pluća uzmemo 10 gr.trave na 1/4 litra ključale vode potopiti i ostaviti da stoji poklopljeno 5 min.procijediti i piti više puta dnevno.
Kod angune pektoris zajedno sa čelašicom po pola izmiješano uzeti 3 pune kašike(čajne)na 1/2 lit.vode da se kisjeli preko noći a sjutra staviti na vatru da izbaci par ključeva zatim da stoji 15 min.i piti mlako ili toplo preko dana.
Kod srčanih teškoća može se dodati i macine trave imatičnjaka u istim količinama i od toga uzeti 1 kašiku na šolju vode (ključale)ostaviti da stoji 15 min.i čaj popiti iz triput u toku dana.

1 коментар:

  1. Svi osobama koje mi se jave na blogg ZVEZDANE STAZE a interesuje ih nešto iz oblasti ljekovitog bilja potrudit ću se da im dam odgovor, pomoć koliko je to u mojoj moći.

    ОдговориИзбриши

Популарни постови