субота, 15. мај 2010.

Bilje u alter.medicini

KANTARION,gospin cvijet,(Hupericum perforatum)Cveta od jula do septembra.U stara vremena vjerovalo se da je čudotvoran lijek.
Kod oboljenja jetre,mokrenja u krevetu,nervozne glavobolje treba napraviti čaj od 25grama(4 kašike pune)na litar ključale vode ostaviti 15min.i piti dnevno po 2šolje.
Dobro srestvo je i za mlade ljude u doba razvića.Kod otoka,opekotina,gihta dobro je ulje koje se sprema tako da u flašu stavimo 1/4 kilog.čistog cvijeća u 1/2litra maslinovog ulja ,ostavimo da stoji dvije nedelje na suncu,procijedimo i koristimo.
LINCURA(Gentiana lutea)Raste u brdima preko 1500m.Koristi se korijen koji se vadi u jesen ili rano proleće.
Primena:5gr.korijena na 3 šolje vode da vri 4 min.i uzimati svaka 2sata kod bolesti organa za varenje,poremećaj rada žlijezda,nadimanja i apetita.
U nekim krajevima koristi se tako što se jedan manji dio korijena stavi u ljutu rakiju,ostavi da ostoji 21 dan i pije se po jedna čašica pred obrok.
MAJKINA DUŠICA(Thymus serpyllum)Skuplj se cvetna trava u junu ijulu.Onaje blago srestvo koje umiruje živce i grčeve.Čaj se sprema tako što u 2 vinske čaše ključale vode dodamo 2 kašike cvijetne trave i ostaviti poklopljeno da stoji 10min.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови