понедељак, 17. мај 2010.

MASLAČAK(Taraxacum officinale)

Cveta u aprilu i maju.Primenjuje se lišće koje se bere uoči cvetanja ,i korijen koji se vadi u jesen,a može da se koristi i cijela biljka od koje se pravi sok.Lišće u proleće služi za ishranu kao salata (može u kombinaciji sa koprivom)izuzetno je zdravo i služi za pročišćavanje krvi.Svježi sok se koristi 3 puta u toku dana po jadnu rakijsku čašicu.Kao lijek protiv bolesti jetre,žutice,slezene ,vena i tvrdog želudca koristi se čaj od cijele biljke i pravi se tako što stavimo 12gr.trave na 1/2 litra vode(ključale)i ostavimo da stoji poklopljeno 20min.Čaj piti ujutru i naveče pola sata prije jela po jednu šolju u vremenu od 5 dana.
Odvar korijena pravimo tako što uzmemo 15 gr. korijena na 1/2lit.vode kuvamo 10 min.ostavimo poklopljeno isto toliko i pijemo dva puta dnevno po šolju 6 dana.Ovakav lijek je dobar kod tvrdog želudca,šuljeva i kožnih bolesti.Sa upotrebom maslačka treba biti oprezan jer velika upotreba može da šteti organima za varenje.

1 коментар:

Популарни постови