четвртак, 3. новембар 2016.

Crni pelen(Artemisia vulgaris)

Ova biljka voli suva i sunčana mjesta pa je možemo naći na neobrađenim mjestima,zidinama i putevima.
Prijatnog je mirisa i nagorkog ukusa.Od korijjena se koriste samo mlađi djelovi,lišće i cvetne glavice.Primenjuje se u kulinarstvu kao začin ribljim jelima,a u medicini upotrebljava se jer djeluje na stolicu protiv encima izazivača vrenja i u pravcu dezinfekcije.
Čaj od lišća i cveća pravimo tako što stavimo 8gr. na 1-nu šolju vode ,kratko kuvamo i takav čaj se koristi kod opšte slabosti organa za varenje i hroničnog proliva.
Čaj od 20gr.biljke u cveću na 1lit.ključale vode da stoji 15min.poklopljen procijedi se i pije gutljajima tokom dana koristi se kod kožnih bolesti,šuljeva,živčanih oboljenja i detinjih grčeva.
Korijen ublažuje žestinu epileptičnih napada i smanjuje njihov broj.U ovakvim slučajevima čim se pojave simptomi odmah se uzme puna čajna kašika praška sa malo toplog vina ili piva a zatim bolesnika treba leći i pokriti dok ga ne probije znoj.Zatim presvući i ostaviti na miru.To treba ponavljati do potpunog izlečenja.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови