понедељак, 21. новембар 2011.

CRNI KIM (Nigella sativa)

Potiče iz Egipta a ima ga divljeg i gajenog i kao takav se koristi kao začin i lijek. Sjeme mu je prijatnog mirisa , blago djeluje na sluzokožu želudca a pomaže kao deuretik, sprečava nadimanje i rastvara sluz. Kao čaj spremamo ga tako što uzmemo na 1lit. ključale vode 10gr. i ostavimo poklopljeno 10 min. Pijemo ga 2-3 puta u toku dana prije jela kod zasluzenih disajnih organa, crevnog kanala i žutice. Radi olakšanja periode u nekim krajevima sprema se napitak gdje se sjeme kisjeli u vinu i pije se više dana po jedna čašica uveče i ujutru.Ovako poipremljeno sredstvo uklanja ,,kratak dah" i nadimanje.
Ako izgnječimo sjeme i stavimo ga da se kisjeli u sirćetu sa malo vode dobit će mo dobro sredstvo za saniranje otoka,lišajeva i td.

петак, 4. новембар 2011.

JETRENKA(Hepatica nobilis)

To je biljka koja izraste oko 10cm jakog korijena i rasprostranjena je svuda po Evropi.U listopadnim šumama cvjeta od marta do aprila.Ona nije medonosna biljka ali je izuzetno bogata cvijetnim prahom.Ukus joj je slatko-gorak.U narodnoj medicini koristi se čitava biljka u vidu čaja a namijenjena je za liječenje jetre i bubrega.Ulazi i u sastav pilula kod ovih bolesti i bolesti bešike.
Čaj spremamo tako što uzmemo 3gr.trave na vinsku čašu ključale vode , ostavimo da stoji 10min. i pijemo gutljajima na pola sata prije jela dva puta na dan.

Популарни постови